AKK, BAŞKENT’TE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HAREKETE GEÇTİ

“AKS 101 ÇALIŞTAYI”NDA GENÇLERİN SİNEMA VE YAPAY ZEKÂ BULUŞMASI İÇİN İLK ADIM ATILDI

BELEDIYE365 14.01.2025 07:23:24 0
AKK, BAŞKENT’TE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkent’in kültür ve sanat vizyonunu geliştirmek amacıyla büyük bir adım attı. AKK Kültür Sanat Meclisi tarafından düzenlenen “AKS 101 Çalıştayı” iki gün boyunca kültür ve sanat dünyasının önemli isimleri ile Başkentli belediye başkanlarını bir araya getirdi.

·       Çalıştayda, gençlerin sinema sektöründe yapay zekâ ile içerik oluşturması için ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın desteği duyuruldu. AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in çağrısına yanıt veren Yavaş’ın, “Gençlerin sinema sektöründe yapay zeka ile içerik oluşturmasına yönelik taleple derhal ilgileniyoruz” dediğini müjdeledi.

AKK Kültür ve Sanat Meclisi ABB’nin desteğiyle Cumhuriyet’in 101. yılında Ankara'nın kültür ve sanat hayatına yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla harekete geçti. “AKS 101 Çalıştayı” 10-11 Ocak tarihlerinde Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşti. “Aksiyona Geç!” sloganıyla şehrin kültürel kimliğini daha da güçlendirmek için tiyatrodan gastronomi, engelsiz sanattan yerel yönetime kadar düzenlenen oturumlar, kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Çalıştayın son günü Başkentli belediye başkanları üç farklı oturumda ilçelerinde gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

 

“ANKARA SANATLA TANITILMALI VE EKONOMİK KALKINMA SAĞLANMALI”

ABB Başkanı Mansur Yavaş, çalıştayın ilk günü yaptığı konuşmada, “Ankara’yı dünya başkentlerine yaraşır bir hale getirmek, Mustafa Kemal Atatürk’e olan borcumuzdur. Bir kentin başarılı olması için o kentte yaşayan tüm paydaşları sürece dâhil etmek gerekir. Bu anlayışla hareket ediyoruz” dedi. Yavaş, kültür ve sanatın ekonomik katkılarına değinerek şu örneği verdi:

“Asmalı Konak dizisi sayesinde Nevşehir’e binlerce insan gitti. Ankara da kültürel etkinlikler, film ve dizilerle tanıtılmalı. Böylece şehrimize ekonomik katkı sağlanacak ve Ankara dünya çapında bilinir hale gelecek.”

 

Şehrin estetik yapısını koruyarak planlamalar yaptıklarını belirten Yavaş, Avrupa’daki şehirlerden örnekler verdi. Yavaş, “St. Petersburg’da gökdelenlerin kent merkezine yapılmadığını görüyoruz. Biz de Ankara’da sanatın estetik dokusunu koruyarak şehri planlıyoruz. Ulus’un eski görkemli günlerine dönmesi bizim boynumuzun borcu. Mustafa Kemal Atatürk’ün yakından takip ettiği Gençlik Parkı gibi mekânlar, kentin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır” dedi.

Başkentin kültür ve sanatın merkezi olması için çalışacaklarını vurgulayan Yavaş, Avrupa Yaratıcı Kentler Ağı’na başvuru yaptıklarını belirterek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

 

AKK BAŞKANI YILMAZ: “BU KENTİ PLATOYA ÇEVİRMEMİZ LAZIM”

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın kültür ve sanat aksının farklı bir boyuta ulaşmasının ekonomiden turizme birçok alanı olumlu etkileyeceğini söyledi. UNESCO listesinde yer alan Beypazarı ilçesindeki kültürel mirasın, Mansur Yavaş’ın Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde dünya çapında fark yarattığını belirten Yılmaz, “Bu kenti platoya çevirmemiz lazım. Örneğin Ankara Kalesi, bugünkü haliyle başlı başına bir film platosudur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, Belediye Kanunu’nda yazmasa bile yaşayan kültür ile beraber o kente milyonlarca kişinin getirilebileceğini Beypazarı ilçesine döneminde verdiği örnek hizmetleri ile bizlere gösterdi” diye konuştu.

 

Ankara seyircisinin tiyatroya sahip çıkmasına dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi:

“Kültür ve sanat, Ankara’nın göbek adıdır. Başkent Ankara’mız, tarihi geçmişiyle hele hele Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kente ilk adımını attığı 27 Aralık 1919’dan başlayıp, tarihi Ankara Garı’ndan son kez uğurlandığı 26 Mayıs 1938’e kadarki süreçle, bir daha hiç kimsenin yazamayacağı değerde bir senaryoya sahiptir. ‘AKS 101’, Başkent’te kültür ve sanatın lokomotifi olsun, ekleyeceğimiz her yeni vagonla kültür ve sanat yolcuğumuz, Başkenti taçlandıracak, her bir sanatçının ödül almak için iç geçireceği önemli bir Kültür Sanat Festivali’ne dönüşsün ve kültüre dair en duyarlı bu kent yeniden markalansın istiyoruz.”

 

MANSUR YAVAŞ’TAN DESTEK

Yılmaz, moderatörlüğünü gerçekleştirdiği son oturumda ise sinema sektörünün yapay zekâ ile buluşması için ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın desteğini duyurdu. Yılmaz, “Bize, Sayın Birol Güven, gençlerin sinema filminde yapay zeka ile içerik oluşturması konusunda, ‘Yapay zekâ sinemanın konusu olacak. Bu konuda Mansur Başkan bize destek verir mi? Yapay zekâ abonmanlığını bizim için yapabilirse, yapay zekâ alanında emek verecek çocukların ekonomik sıkıntılarını çözebilirse biz de Sinema Genel Müdürlüğü olarak destekleyeceğiz. Bu kentte çekilen her filmi kolaylaştıracağız, yeter ki belediye başkanları varım desin’ dedi. Ben de Mansur Başkan ile konuştum, bu konuya değindim ve Sayın Yavaş, ‘Yapay zekâ ile ilgili taleple derhal ilgileniyoruz, duyurabilirsin’ dedi. Bende bunu buradan sizlere son oturumda diyorum. İnşallah ‘AKS 101 Çalıştayı’ ile kentimize kültür-sanat alanında daha güzel projeleri kazandıracağız” dedi.

 

“’AKS 101’ BU YOLCULUĞUMUZUN İLK ADIMI”

AKK Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya da kente, kültür ve sanat alanında yeni bir vizyon katabilmek amacıyla AKS 101 Çalıştayı’nı gerçekleştirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi olarak sanatla yoğrulmuş bir toplum için bu vizyonun ışığında ‘AKS 101 Çalıştayı’ ile bu yolculuğa ilk adımı atıyoruz. Cumhuriyetimizin 101’inci yılında 101 maddelik bir manifesto yayınlamak istediğimiz için bu çalıştayın ismini ‘AKS 101’ koyduk. Ocak ayı içerisinde ise 101 maddelik AKS 101 manifestosunu yayınlamayı planlamaktayız. 2026 yılının ilk haftasında AKS 102 Çalıştayı’nı yapıp bu sene 101 maddemizden kaçını hayata geçirebildiğimizi sorgulayacağız. Ankara‘yı sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bir kültür sanat Başkent’i yapmayı hedeflemeliyiz. Bizi bu hedefe ulaştıracak birçok kültürel yapı taşına zaten sahibiz.”

 

BELEDİYE BAŞKANLARI KÜLTÜR VE SANAT İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Çalıştayın son bölümünde ise yerel yönetimlerin kültür ve sanat çalışmalarına odaklanan “Yerel Yönetimlerde Kültür-Sanat” başlıklı üç ayrı oturum gerçekleşti. Ayaş, Haymana, Nallıhan, Elmadağ, Güdül, Kalecik, Polatlı, Kahramankazan, Beypazarı, Çamlıdere, Şereflikoçhisar, Yenimahalle, Keçiören ve Pursaklar Belediye Başkanları kendi ilçelerinde hayata geçirdiği kültür ve sanat faaliyetleri ile geleceğe yönelik projelerini paylaştı. 


Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com

Kardeş Şehirler Öğrenci Değişim Programı Gerçekleşti

İBB, İZMİR’İN YARDIMINA KOŞTU

Başkan Şahin’den SMA’lı Çocuklara Umut Eli

KADIN EMEĞİ MAHARETLİ ELLER ÇARŞISI’NDA SERGİLENİYOR

Esenyalı (Fatih) 5296 Ada 13 Parsel Taşınmaz Mal Satış İlanı

Pendik’te Muharrem Ayı Bereketi

ABB’DEN ÇOCUKLARA FUTBOL DOLU YAZ TATİLİ: ÜCRETSİZ FUTBOL YAZ KURSLARI BAŞLADI

AKOM UYARIYOR: 5-9 TEMMUZ ARASINA DİKKAT!

ŞEFFAF MÜLAKATTAN İBB’YE

Başkan Özmen, Halk Günü buluşmalarında vatandaşlarla bir araya geliyor

Müzik atölyesi yıl sonu konseriyle final yaptı

Keçiören’de parklara estetik dokunuş

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN SİLİVRİ’DEKİ ORMAN YANGINI MÜDAHALELERİNE DESTEK

ESKİ BAKAN MEHMET MOĞULTAY KABRİ BAŞINDA ANILDI

KARTAL SAHİL’DE KADIN EMEĞİ RÜZGÂRI ESTİ

Güllübağlar Halısaha Revizyonu İşi Yaptırılacaktır

KÂĞITHANE’DE SOKAKLAR HER GÜN TERTEMİZ

Bağcılar Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Darülaceze’de Anlamlı Konser

KÂĞITHANE’DE ÇOCUKLAR UZAYIN DERİNLİKLERİNİ KEŞFEDİYOR

Çocuk Kütüphanesi 2025 Temmuz Ayı Etkinlik Takvimi

KADINLAR “SEPETİNİ AL GEL” PİKNİĞİNDE BULUŞUYOR

ABB, TRAFİĞE NEFES ALDIRACAK DEV YATIRIM PROJELERİNİ TAMAMLADI

SU BASKINLARINI TARİHE GÖMECEK PROJEDE SONA YAKLAŞILIYOR

KENT ORMANI YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

İSTANBUL İTFAİYESİ HER YERDE

İSTANBUL BÜLTENİ DERGİSİ TEMMUZ SAYISI YAYINDA

SİLİVRİ’DEKİ YANGINA MÜDAHALE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YENİDOĞAN KAVŞAĞI ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILDI

Başkan Şahin’den Adalet, Vicdan ve Dayanışma Mesajı

Huzurevi sakinleri Bağımsızlık Köyü’nü ziyaret etti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2