ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK

HPV AŞISI 1800 KADINA UMUT OLDU

BELEDIYE365 8.01.2025 23:21:00 0
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK

Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) Ekim ayında başlattığı HPV Aşı Uygulaması desteği kapsamında 1800 kadın ilk doz aşısını oldu.  

·       9 ila 30 yaş arasındaki sosyal destek alan kadın ve kız çocuklarını rahim ağzı kanserine karşı korumayı hedefleyen projeye en fazla başvuru Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi.

·       Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol projeyi, “Kadınları ve kız çocuklarını kanserden koruyacak bilimsel bir başarı” olarak değerlendirdi.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ekim 2024’te başlattığı HPV Aşı Uygulaması ile toplum sağlığını desteklemeye devam ediyor. Destek kapsamında sosyal destek alan 9-30 yaş arasındaki 1800 kadın ve kız çocuğuna ilk doz ücretsiz HPV aşısı uygulandı.

Projeye en fazla başvuru sırasıyla Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi. 15 yaş altı çocuklara iki doz, 15 yaş üzeri bireylere ise üç doz aşı yapılırken, aşılar Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor.

Türkiye’de yerel yönetim düzeyinde ilk kez uygulanan ücretsiz aşı desteği; İstanbul, İzmir, Mersin ve Muğla gibi diğer belediyelerin de benzer çalışmalar başlatmasına öncülük etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, projeyi bir yılın sonunda değerlendirerek devamına karar verecek.

 

“ULUSAL AŞI PROGRAMINA DAHİL EDİLMELİ”

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Şu ana kadar 1800 kişiye birinci doz aşılarını yaptık. Aşı üç doz halinde uygulanıyor. 15 yaş altı çocuklarımıza iki doz aşı yapılıyor. Proje, Türkiye’de hem yerel yönetimlerde hem kamu yönetiminde bir ilk olma özelliği taşıyor. Projemiz diğer büyükşehir belediyelerine de ilham kaynağı oldu. İstanbul, İzmir, Muğla, Aydın, Mersin, Adana gibi birçok belediye ve ilçeden yetkililer buraya gelerek uygulamayı yerinde inceledi.”

Ünsal, HPV aşısının ulusal aşı programına dâhil edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Tip-1 diyabet sensörü ve SMA testinde olduğu gibi HPV aşısının da ulusal aşı programına dâhil edilip Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamına alınmasını ümit ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız” dedi.

 

PROF. DR. ŞENOL: “KADINLAR KANSER OLMAYACAK”

Proje, Gazi Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor. Aşı uygulamaları, tıbbi kayıtlar ve yan etki takipleri büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, projeyi, “Kadınları ve kız çocuklarını kanserden koruyacak bilimsel bir başarı” olarak değerlendirdi ve şunları söyledi:

“Kapsamlı ve güzel bir proje oldu. HPV aşısı, yüzde 95’in üzerinde etkili. Bu müthiş bir şey. Dünyada erişkinlerin yüzde 85’i 35 yaşına geldiğinde HPV ile karşılaşıyor. Dünyada her iki dakikada bir kadını kaybettiğimiz, Türkiye’de her gün 7 kadının yeni teşhis aldığı ve 3 kadının öldüğü bir kanseri yüzde 95 önleyen bir aşıyı yaptık. Dünyada 270 milyon doz uygulanmış bugüne kadar. Hiç tedirgin edici bir yan etkisi yok. Çok etkili ve emniyetli bir aşı uyguladık.”

Prof. Dr. Şenol, projeye katılanların çoğunluğunun daha önce ücretsiz olmadığı için aşı yaptıramadığını belirterek, “15 yaş altı 250 kız çocuğuna, 15 yaşın üzerinde 1500’den fazla kişiye uyguladık. Ben buna bilimin fıtratı derim, bilmenin borcu derim. Bu benim için müthiş bir şey. Çünkü bu kadınlar kanser olmayacak, bu kız çocukları kanser olmayacak. Bunu söylerken bile tüylerim diken diken oluyor. Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğretiminde olanlar büyük çoğunlukta. Eğitim ve karşılıklı güven ilişkisi bence dünyaya bilimin bir armağanı olan böyle bir aşının yerini bulması için çok önemli bir gelişme. Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal koruma bakımından en az güvenli su sağlamak kadar önemli bir işlev yaptığını düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.


Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi Yenilendi

Bağcılar Engelliler Sarayı Kursiyerleri Ulusal Buluşmada Sahne Aldı

Mamak Belediye Meclisi'nin 2025 Yılı Son Oturumu Gerçekleşti

Keçiören'de Mahalle Buluşmaları: Vatandaşın Talepleri Sahada Değerlendiriliyor

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Kartal'da Ziyarete Açıldı

Mamak'ta Öğrencilerle Birlikte Fidan Dikim Etkinliği Düzenlendi

Kâğıthane'de Dünya Engelliler Günü'nde Yetenekler Sahneye Taşındı

Pendik Belediyesi YETGİM, Kadınlar İçin Kaynakçılık Eğitimi Başlattı

Kâğıthane'de Kadınlara Özel Spor Programları İçin Kayıtlar Devam Ediyor

Kağıthane'de Gıda İşletmelerine Yönelik Hijyen Denetimleri Sıklaştırıldı

Kalecik'te Kırsal Kalkınma ve Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı

Pendik Belediyesi Bilim Merkezleri Aralık Etkinlikleri İçin Kayıtlar Başladı

Pendik Millet Bahçesi'nde PenCR Teras Hizmete Açılıyor

Küçükçekmece'de Dünya Engelliler Günü Dayanışma Yemeği Düzenlendi

Kartal'da 'Gönülden Esintiler 2' Karma Resim Sergisi Açıldı

BÜYÜKÇEKMECE CEP OTOGARI HİZMETE GİRDİ

Keçiören'de Engelsiz Sohbet Evi Açıldı

Mamak'ta Engelli Bireylere Özel Yüzme Eğitimleri Sürüyor

Eyüpsultan Belediyesi'nde Yangın ve Tahliye Tatbikatı Gerçekleştirildi

Eyüpsultan'da 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Paneli Düzenlendi

Eyüpsultan'da 25 Kasım Kapsamında Meme Kanseri Farkındalık Semineri Düzenlendi

Engelsiz Mamak Buluşması, 3 Aralık'ta Lavanta Kültür Merkezi'nde Düzenlendi

Kartal'da İBB İş Birliğiyle 30 Bin Metrekare Yeni Yeşil Alan Oluşturuluyor

Keçiören'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlaması ve Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Eyüpsultan'da Kadın Zumba Festivali: 'Birlikte Güçlüyüz' Mesajı

Kartal'ın 15. Kreşi Çavuşoğlu Mahallesi'nde Hizmete Hazırlanıyor

Bağcılar'da Engelli Sporcular Su Altında Dalış Yaparak Bröve Aldı

Pendik'te Dünya Engelliler Günü'nde Ampute Futbol Dostluk Maçı Düzenlendi

İBB ENGELLİ HİZMETLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ'NDE ANLAMLI YÜZME ETKİNLİĞİ

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8