ANKARA KENT KONSEYİ “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ANKARA” PANELİYLE FARKINDALIK OLUŞTURDU

MANSUR YAVAŞ: “ABB OLARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEHİR İÇİN ÇALIŞIYOR, DOĞAYA UYUMLU POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİYORUZ”

BELEDIYE365 15.05.2025 09:45:27 0
ANKARA KENT KONSEYİ “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ANKARA” PANELİYLE FARKINDALIK OLUŞTURDU

AKK Çevre ve İklim Meclisi ile ABB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, “İklim Değişikliği ve Ankara” paneli düzenledi.

·        Panelde, alanında uzman isimler, Ankara’daki iklim değişikliği problemi ve ABB’nin iklim değişikliği çalışmaları başta olmak üzere iklim değişiklini tüm detaylarıyla ele alarak farkındalık oluşturdu.

·        Panelin açılışına özel bir mesaj gönderen ABB Başkanı Mansur Yavaş, “İklim değişikliği artık sadece çevreyle ilgili bir sorun değil, adaletle, yaşamla ve kentlerin geleceği ile doğrudan ilgilidir. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bilimin ve aklın ışığında sürdürülebilir bir şehir için çalışıyor, doğaya uyumlu politikaları hayata geçiriyoruz” dedi.

 

Ankara Kent Konseyi (AKK) Çevre ve İklim Meclisi, Dünya İklim Günü kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile “İklim Değişikliği ve Ankara” paneline ev sahipliği yaptı.

 

İklim kanunundan, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin etkinliğini artırmak ve Ankara'nın iklim politikalarına yönelik somut ve uygulanabilir öneriler geliştirmek amacıyla bir araya gelen alanında uzman isimler, Ankara’daki iklim değişikliği problemi ve ABB’nin iklim değişikliği çalışmaları başta olmak üzere önemli konuları masaya yatırarak çevre ve iklim dostu yarınlar için farkındalık oluşturdu.

 

ABB KENTTE DOĞAYA DUYARLI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Panelin açılışına özel bir mesaj gönderen ABB Başkanı Mansur Yavaş, “İklim değişikliği artık sadece çevreyle ilgili bir sorun değil, adaletle, yaşamla ve kentlerin geleceği ile doğrudan ilgilidir. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bilimin ve aklın ışığında sürdürülebilir bir şehir için çalışıyor, doğaya uyumlu politikaları hayata geçiriyoruz. Bu mücadelede yalnız değiliz, bugün burada bir araya gelen her bir uzman akademisyen Ankara’nın, ülkemizin iklim mücadelesinde umut kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE’DEKİ İLK YEREL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI YAPAN ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ”

Sözlerine ABB’nin Türkiye’de ilk ‘Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı’ yapan şehirlerden birisi olduğunu vurgulayarak başlayan ABB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Duygu Soytürk, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliğinin farkındayız, bununla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’deki ilk Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı yapan şehirlerden biriyiz. Bu eylem planlarımızın uygulanabilmesi için siz değerli paydaşlarımızla beraber çalışmak durumundayız STK’larımız kamu ve özel sektörle beraber iş birliği içinde olmalıyız. O yüzden de siz değerli konuşmacılarınızın çok saygıdeğer katılımcılara farklı bir bakış açısı getireceğinize inanıyorum” diye konuştu.

 

“AKK ÇEVRE VE İKLİM MECLİSİ TAVSİYE KARARIYLA, ABB İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK DAİRESİ BAŞKANLIĞI KURULDU”

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB’nin AKK Çevre ve İklim Meclisi tavsiye kararıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nı kurduğunu ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi’nde afetlerle ilgili diğer Büyükşehir Belediyelerinde olmayan kurumsal yapılar oluştu, bu konuda Ankara hak ettiği yöne doğru yürüyor. Ankara, Anadolu’da hayata dair her konuda fikri ve kanun olan bir kenttir. Burada Gök Kubbenin altında konuşulan hiçbir cümle köy kahvesinde dedikodu değildir. Çevre ve İklim Meclis Başkanı’mızın çok güzel bir sözünü duymuştum, ‘İklim değişikliğini hisseden ilk kuşağız biz’ diye iklim değişikliğinin çevreye, doğaya etkilerini hisseden ilk kuşağız ama daha ilginç bir durum var önlem alabilecek son kuşak da biziz. O kadar dar bir alana sıkıştık biz, sorumsuzluğun konforunu yaşayamayız” dedi ve sözlerine devam etti.

 

“GELECEK YÜZYILLARDA SUYU OLAN RACON KESECEK”

Gelecek yüzyıllarda iklim göçü ve su krizi yaşanmasının öngörüldüğünün altını çizen Yılmaz, “İnsanların gelecek yüzyılda savaşlarla değil de çevresel etkilerle göç edeceğini, 200 milyondan fazla iklim göçü olacağını öngörüyor konunun uzmanları. Bu göçlerle beraber dünyanın ne durumda olacağını hepiniz tahmin edebiliyorsunuzdur. Ve belki de gelecek yüzyıllarda teknolojik güç olmayacak, suyu olan racon kesecek, suyu olan kural koyacak. Su gündemimize girip eylem oluşturulmadığı sürece biz sadece konuşmuş olacağız. Kış mevsimi artık kış değil, yaz mevsimi yaz olmaktan çıktı.  Dağımızı, taşımızı yok ederek gelecek kuşakların nefesini sattık, adına da ticaret dedik. Bir imza değişikliği ile beraber kentleri beton tarlalarına, apartman tarlalarına çevirdik, tarım arazilerini hep beraber yok ederek o günü kurtardık ama miras bırakacağımız gelecek kuşakların nefesini ve gıdasını sattık. Felaketimizi birbirimizin gözüne sokmadıkça çözümün imkansızlığına inanıyorum ben. Ya birlikte şimdi doğayı ve çevreyi koruyacağız ya hep birlikte yok olacağız” ifadelerine yer verdi.

 

“ARTIK YAĞMUR HIRSIZLIĞI BAŞLADI”

AKK Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, AKK Çevre ve İklim Meclisi ile beraber Derelerin Kardeşliği Platformu’nda da çevre- iklim adına önemli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, “Dünyamızın başına gelen en kötü ve hepimizi ilgilendiren, kimsenin de bana ne diyemeyeceği en önemli sorunlardan bir tanesi iklim değişikliği. Kimine göre bazı senaryolar üretiliyor, kimine göre farklı daha ileriye gitmiş olan çalışmalar yapılıyor. 20 yıl önce derelerimizle oynamayın, su varlıklarımıza dokunmayın, doğal yaşam alanlarınızı katletmeyin, geri dönüşümü olmayan zararlar vermeyin diye çalışmalar yaptık. Bunlara proje diyorlardı. Biz baktığımız zaman bu projelere, geri dönüşümü olmayan zararlar veriyorsa, biz bunlara proje diyemiyoruz. O, 20 yıl önce verilen mücadelenin dinlenmemesi sonucu böyle bir iklim değişikliğine ve iklimin değişmesine neden oldu. Bırakın sularımızı çalmayı, artık yağmur hırsızlığı başladı. Milyonlarca yıldır aynı su döngüsü devam ederken 1 gram dahi eksilmiyor buharlaşan su, yağan su aynı sistemde devam ediyor. Bir kısmı buharlaşırken uzaya karışıyor ama yağan yağmurda 1 gram eksilme yok. Fakat ne oldu biliyor musunuz? Son zamanlarda çöllere yağmur yağdı, hiç kar yağmayan yere kar yağdı.  Ankara’da 16 tane akmayan dere var. Bu 16 tane akmayan derenin üzerinde HES projeleri geliştirildi bir dönem. Milyonlarca yıldır bu sular geçmiş oldukları bölgelere hayat veriyorlar. Dolayısı ile bu yaşam döngüsünü yok etmek, bu sonuçlara neden olan insanların bitmek tükenmek bilmeyen tüketim çılgınlığıdır. Dolayısıyla bunu önlemek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Ankara Kent Konseyi; ortak akılda buluşmanın, bu kentin geleceğine, ülkemizin geleceğine kalıcı ve sürdürülebilir eselerler bırakmanın peşindedir” dedi.

 

‘ÇEVRE VE İKLİM’ TEMASI, ALANINDA UZMAN İSİMLERİ BİR ARAYA GETİRDİ

Ardından başkanlığını Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ak’ın yaptığı, alanında uzman isimlerden oluşan konuşmacılar panelde, iklim değişikliğinin ülkemizdeki ve Ankara’daki gerçeklerini masaya yatırırken; çevre dostu iklim değişikliği çalışmalarını ve iklim kanunlarına ilişkin tüm detayları konuştu.

 

Panelde; CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentler Başkan Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu ‘Nasıl bir İklim Kanunu?’, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Sekreter Üyesi Av. Dr. Fevzi Özlüer ‘Neoliberal Düzenlemeler ve İklim Kanunu’, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Kurucu YK Üyesi Tekin Altuğ, ‘İklim Krizinin Büyükşehirlere Etkisi’,  ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. Osman Balaban ‘Yerel Düzeyde İklim Değişikliği - Türkiye’de İklim Değişikliği Kanun Süreci - Ankara’da İklim Değişikliği’, ABB İklim Değişikliği ve Temiz Hava Şube Müdürü Mustafa Taşdemir ‘ABB’nin İklim Değişikliği Çalışmaları’ başlıklı konusu ile katılımcılara ışık tuttu.

 

Panelde, doğayı korumak ve iklim değişikliğini önlemek için yapılacak çalışmaların kent ile ülke genelinde daha da farkındalık oluşturularak artırılması, bu kapsamda gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya armağan edilmesi amaçlandı.

 


Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com

Halk Ozanı Ali Kızıltuğ, Vefatının 8. Yılında Mamak'ta Düzenlenen Programla Anıldı

Keçiören'de Çocuk Gelişim Merkezi Eğitimcilerine Yönelik Eğitim Programı Düzenlendi

Mamak'ta Yeni Yıla Özel Kadın Eli El Emeği Pazarı Açıldı

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mamak'ta Törenle Kutlandı

Kâğıthane'de Yaşar Doğu Okulu'nda Tekli Eğitim Dönemi Başlıyor

Pendik Belediyesi, Beklenen Kar Yağışına Karşı 80 Araç ve 475 Personelle Hazır

Ankara Büyükşehir Belediyesi Bitki Evleri'nde Yeni Yıl Hazırlıkları Tamamlandı

Mansur Yavaş'tan 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mesajı

İBB’DEN YILBAŞI İÇİN ÖZEL TEDBİRLER

Keçiören'de Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Yoğun İlgi Görüyor

Mamak Belediyesi'nde Sosyal Denge Ödemesi Yüzde 120 Olarak Belirlendi

Keçiören'de Regaip Kandili, Camilerde Simit İkramı ve Dualarla İdrak Edildi

Keçiören'deki Şehit Yakınları Haymana Kaplıcaları'nda Ağırlandı

Regaip Kandili, Eyüpsultan'da Geniş Katılımla İbadet ve İkramlarla Kutlandı

Eyüpsultan'da 20 Ayda 1.873 Kişi ESKİM Aracılığıyla İşe Yerleştirildi

Mamak Belediye Başkanı Şahin'den 27 Aralık Mesajı

Kartal'da Regaip Kandili'nde Üç Camide Lokma ve Simit Dağıtımı Yapıldı

Kartal'da Yerel Basının Sorunları ve Geleceği Tartışıldı

Kartal'da Yılbaşına Özel Kadın Emeği Pazarı Açıldı

Pendik'te Velibaba Mahallesi'ne Yeni Ulaşım Hattı

Küçükçekmece Belediyesi Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

Pendik'te 172 Okula Spor Malzemesi Desteği

Ankara'da Trafik Akışını Düzenlemek İçin 35 Noktada Delinatör Çalışması Yapıldı

Küçükçekmece'de Yılbaşı Öncesi İş Yeri Denetimleri Arttı

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Müzikal Tiyatro ile Kutlandı

Küçükçekmece'de Mevlânâ'nın Vuslat Yıldönümü İçin 'Şeb-i Arus' Programı Düzenlendi

Kartal Belediyesi Huzurevi Sakinleri İçin Yeni Yıl Etkinliği Düzenledi

Keçiören Belediyesi'nde Sosyal Denge Sözleşmesi Yenilendi

Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Keçiören'de Açıldı

Keçiören Belediye Başkanı Özarslan, İncirli Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9