ASKİ’DEN TEMİZLİK HAREKÂTI

YAVAŞ, DÖNEMİNDE 434 KİLOMETRE AÇIK VE KAPALI KESİT DERE TEMİZLENDİ

BELEDIYE365 6.05.2025 22:01:03 0
ASKİ’DEN TEMİZLİK HAREKÂTI

ASKİ’DEN TEMİZLİK HAREKÂTI

YAVAŞ, DÖNEMİNDE 434 KİLOMETRE AÇIK VE KAPALI KESİT DERE TEMİZLENDİ

 

·        ASKİ Genel Müdürlüğü, dere yataklarının düzenli akışını sağlayarak Ankara’da sel ve su taşkınlarını önlemek için kapsamlı bir temizlik çalışması yürütüyor.

·        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın hizmet döneminde periyodik olarak şu ana kadar toplam 434 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı kesit dere temizliği yapıldı.

 

Başkent Ankara, çok sayıda akarsu ve dereye ev sahipliği yaparken; kentin altyapısını güçlendirmek, çevre kirliliği, olası sel ve su taşkını risklerini ortadan kaldırmak için Ankara’nın dereleri düzenli şekilde temizleniyor.

ASKİ Genel Müdürlüğü, kentte yoğun yağış gerçekleşen dönemlerde büyük maddi hasar ve en önemlisi can kaybı yaşanmaması amacıyla Ankara’nın önemli su yatakları olan Ankara Çayı, Söğütözü Deresi, İncesu Deresi, Dikmen Deresi, Beypazarı Baksı Deresi ve Hatip Çayı’nda geniş kapsamlı temizlik, tespit ve bakım-onarım çalışmaları gerçekleştiriyor.

 

ASKİ GENEL MÜDÜRÜ AKÇAY, İNCESU DERE YATAĞINDA ÇALIŞMALARI DENETLEDİ

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, geçtiğimiz günlerde Atatürk Kültür Merkezi arkasında,  İncesu dere yatağında gerçekleştirilen temizlik çalışmalarını kontrol etti. Burada yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Akçay,  “Suyun doğal akışını engelleyen katı atıklar, alüvyon birikintileri ve taşkınlara sebebiyet verebilecek unsurları temizleyerek, su baskınlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.  Akçay, Ankara’da 2019 yılından bu yana toplam 434 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı kesit dere temizliği yapıldığını; dere yataklarından çok sayıda malzeme çıkarıldığını bildirdi.

 

“ATIK SU KARIŞIMLARINI DA TESPİT EDİYORUZ”

Yapılaşma süresinde Cumhuriyet tarihi boyunca kentin içindeki çok sayıda derenin yer altına itildiğini ifade eden Akçay, şöyle konuştu:

“Betonların altında kalan bu dereler, yanlış yapılaşma ile dere yatağına kurulan yerleşimler, yoğun yağış dönemlerinde sel riski doğururken, ASKİ Genel Müdürlüğü olarak Ankara’nın altyapısını güçlendirmek, olası taşkın ve çevre kirliliği sorunlarını önlemek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın daha güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Bir yandan dere yataklarında doğal su akışını daha düzenli hale getirerek çevresel sürdürülebilirlik sağlamayı planlıyoruz. Bir yandan da dere yataklarında kesit daralmasına sebep olan beton yapıları kaldırıyor, dereye atık su karışımlarını tespit ederek gerekli önlemleri alıyoruz.” 

 

ANKARA ÇANAĞINDA 100’DEN FAZLA DERE VAR 

Uzmanlar, Ankara çanağında 100’den fazla dere bulunduğunu, geçmişte Kutugün, Beytepe, Ağıldere, Yalıncakköyü, Karakusunlar, Söğütözü, Cevizlidere, Kirazlıdere, Dikmen, Ayrancı, Kavaklıdere, Hoşdere, Bülbülderesi, Akdere ve Seyrantepe gibi derelerin üzerinin kapatılarak bu derelerin yer altına itildiğini kaydediyor. Kapalı kesit dere temizliğinin maliyeti daha yüksek. Uzmanlara göre bu derelerin üzerinin kapatılması, Ankara tarihinde sel olaylarını gündeme taşıdı. Örneğin 4 Mayıs 1946’da Bent Deresi, 7-8 Mayıs 1947’de Hatip Çayı, 12-15 Haziran 1951’de Dikmen ve İncesu Dereleri çevresini sel bastı. 18-21 Haziran 1961’de Bayındır Çayı, Esat ve Dikmen Dereleri yine aynı biçimde taştı. 9-11 Eylül 1957’de Hatip Çayı havzasından gelen selse şehir tarihinin en büyük taşkınlarından birine yol açarak maalesef bir trajediyle sonuçlandı. 

 


Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com

Halk Ozanı Ali Kızıltuğ, Vefatının 8. Yılında Mamak'ta Düzenlenen Programla Anıldı

Keçiören'de Çocuk Gelişim Merkezi Eğitimcilerine Yönelik Eğitim Programı Düzenlendi

Mamak'ta Yeni Yıla Özel Kadın Eli El Emeği Pazarı Açıldı

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mamak'ta Törenle Kutlandı

Kâğıthane'de Yaşar Doğu Okulu'nda Tekli Eğitim Dönemi Başlıyor

Pendik Belediyesi, Beklenen Kar Yağışına Karşı 80 Araç ve 475 Personelle Hazır

Ankara Büyükşehir Belediyesi Bitki Evleri'nde Yeni Yıl Hazırlıkları Tamamlandı

Mansur Yavaş'tan 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Mesajı

İBB’DEN YILBAŞI İÇİN ÖZEL TEDBİRLER

Keçiören'de Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Yoğun İlgi Görüyor

Mamak Belediyesi'nde Sosyal Denge Ödemesi Yüzde 120 Olarak Belirlendi

Keçiören'de Regaip Kandili, Camilerde Simit İkramı ve Dualarla İdrak Edildi

Keçiören'deki Şehit Yakınları Haymana Kaplıcaları'nda Ağırlandı

Regaip Kandili, Eyüpsultan'da Geniş Katılımla İbadet ve İkramlarla Kutlandı

Eyüpsultan'da 20 Ayda 1.873 Kişi ESKİM Aracılığıyla İşe Yerleştirildi

Mamak Belediye Başkanı Şahin'den 27 Aralık Mesajı

Kartal'da Regaip Kandili'nde Üç Camide Lokma ve Simit Dağıtımı Yapıldı

Kartal'da Yerel Basının Sorunları ve Geleceği Tartışıldı

Kartal'da Yılbaşına Özel Kadın Emeği Pazarı Açıldı

Pendik'te Velibaba Mahallesi'ne Yeni Ulaşım Hattı

Küçükçekmece Belediyesi Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

Pendik'te 172 Okula Spor Malzemesi Desteği

Ankara'da Trafik Akışını Düzenlemek İçin 35 Noktada Delinatör Çalışması Yapıldı

Küçükçekmece'de Yılbaşı Öncesi İş Yeri Denetimleri Arttı

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişinin 106. Yılı Müzikal Tiyatro ile Kutlandı

Küçükçekmece'de Mevlânâ'nın Vuslat Yıldönümü İçin 'Şeb-i Arus' Programı Düzenlendi

Kartal Belediyesi Huzurevi Sakinleri İçin Yeni Yıl Etkinliği Düzenledi

Keçiören Belediyesi'nde Sosyal Denge Sözleşmesi Yenilendi

Kadın Emeği Yeni Yıl Pazarı Keçiören'de Açıldı

Keçiören Belediye Başkanı Özarslan, İncirli Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9