BELPLAS AŞ’DEN SÜRDÜRÜLEBİLİR GERİ DÖNÜŞÜM MODELİ

· Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir geri dönüşüm çözümleri sunuyor. Kent genelinde zarar görmüş ağaç atıkları Kahramankazan’da bulunan Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’nde işlenerek pelet yakı

BELEDIYE365 14.02.2025 09:01:47 0
BELPLAS AŞ’DEN SÜRDÜRÜLEBİLİR GERİ DÖNÜŞÜM MODELİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ, çevre dostu geri dönüşüm projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

Kent genelinde bulunan kuruyan, budanan, devrilen veya böceklenen ağaçlar ile bu ağaçlara ait dal, çalı ve kuru organik atıklar işlenmek amacıyla toplanıyor. Zarar görmüş kuruyan ağaçların gövdeleri Kahramankazan’da bulunan Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’nde işlenerek pelet yakıtına, dal ve çalı gibi kuru organik atıklar ise kedi kumuna dönüştürülüyor.

 

AĞAÇ GÖVDELERİ YAKITA DÖNÜŞÜYOR

Büyükşehir Belediyesine ait Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’nde çevreci olması, yanma süresi ve sağladığı enerji bakımından verimli yakıtlar arasında ön plana çıkan pelet üretimi gerçekleştiriliyor.

Başkent genelinde zarar gören ve kesilmek zorunda kalınan ağaç gövdelerinin tesise getirilmesiyle başlayan dönüşüm süreci, tomrukların öğütülmesiyle devam ediyor. Elde edilen öğütülmüş parçalar, kurutulmasının ardından sıkıştırılarak pelet yakıtı hâline getiriliyor.

 

TÜM ORGANİK ATIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Kereste ve tomruk özelliği taşımayan dal, ağaç kabuğu, çalı gibi organik ağaç atıkları da geri dönüşüm sürecine katılıyor.

Bu parçalar da pelet yakıtı elde edilmesi için gereken aynı süreçlerden geçiyor. Ancak bu materyaller düşük kalorili olduğu için yakıt olarak değil organik kedi kumu şeklinde değerlendiriliyor. Bu sayede hem atıkların doğaya zarar vermesi önleniyor hem de sürdürülebilir bir geri dönüşüm modeli oluşturuluyor.

 

FEROMONLU TUZAK İLE ZARARLILARA KARŞI EKOLOJİK MÜCADELE

Çubuk-1 Barajı, Mavi Göl, Elmadağ Mesire Alanı ile Kurtboğazı Barajı’nda bulunan ağaçlık bölgelere yerleştirilen “Feromonlu Tuzak”lar, kent genelinde yer alan tüm ağaçlık bölgelere konulmaya başlandı. Kimyasal maddeler yerine doğal yöntemlerin tercih edildiği bu uygulama, yeşil alanlardaki ekolojik dengeyi korurken başta “ağaç biti” olmak üzere tüm zararlılarla etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlıyor.

BelPlas AŞ, tüm bu çevreci uygulamalarla Başkentin ekolojik dengesini koruyarak; küresel ısınma, çevre kirliliği ve enerji kaynaklarının tükenmesi gibi küresel sorunlara doğa dostu çözümler sunuyor. Bu girişimler, Ankara'nın yeşil alanlarını koruyarak geleceğe daha yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyor.

 

2 BİN SOBA 2 BİN TON PELET YAKITI DAĞITILDI

Bazı haşerelerin ağaçlara orman yangınlarından daha fazla zarar verdiğinin altını çizen BelPLAS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tokmak, “Son dönemlerde yine gündeme gelen ‘çam biti’ dediğimiz haşerelerle ormanlarda mücadele etmekteyiz. 3 yıl önce Çubuk 1 Barajı’nda başlattığımız ‘Feromonlu Tuzak’ları şu an Ankara’da çoğu orman arazisine de uygulamaktayız. Bu orman temizliğinde atıkları toplayıp Kahramankazan’daki geri dönüşüm tesisimize götürüp orada talaş haline getiriyoruz. Çeşitli işlemler sonucunda atıklardan pelet yakıtı ve kedi kumu elde ediyoruz. Tesislerimizde yapmış olduğumuz peletleri sosyal yardım alan ailelere, ibadethanelere ve muhtarlıklara dağıtıyoruz” dedi.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız koordinasyonunda ve BelPlas AŞ aracılığıyla 2 bin pelet sobası ve 2 bin ton pelet dağıtıldığını belirten Tokmak şunları söyledi:

“Çevre dostu olan peletimiz, hava kirliliği ve ters rüzgârlarda karbon monoksit yayan ve ölümlere dahi neden olan kömüre oranla kalorisi daha yüksek ve atığı yok denecek kadar azdır. Aşırı soğukların olduğu bu günlerde ibadethane ve muhtarlıklarımızın ısınma sorunlarını ortadan kaldırdığımız için BelPlas ailesi olarak mutluluk duymaktayız.”


Ankara,Ankara Belediyesi
belediye365.com

Kâğıthane'de Her Pazar Sabah Namazında Aile Buluşmaları Düzenleniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi Yenilendi

Bağcılar Engelliler Sarayı Kursiyerleri Ulusal Buluşmada Sahne Aldı

Mamak Belediye Meclisi'nin 2025 Yılı Son Oturumu Gerçekleşti

Keçiören'de Mahalle Buluşmaları: Vatandaşın Talepleri Sahada Değerlendiriliyor

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Kartal'da Ziyarete Açıldı

Mamak'ta Öğrencilerle Birlikte Fidan Dikim Etkinliği Düzenlendi

Kâğıthane'de Dünya Engelliler Günü'nde Yetenekler Sahneye Taşındı

Pendik Belediyesi YETGİM, Kadınlar İçin Kaynakçılık Eğitimi Başlattı

Kâğıthane'de Kadınlara Özel Spor Programları İçin Kayıtlar Devam Ediyor

Kağıthane'de Gıda İşletmelerine Yönelik Hijyen Denetimleri Sıklaştırıldı

Kalecik'te Kırsal Kalkınma ve Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı

Pendik Belediyesi Bilim Merkezleri Aralık Etkinlikleri İçin Kayıtlar Başladı

Pendik Millet Bahçesi'nde PenCR Teras Hizmete Açılıyor

Küçükçekmece'de Dünya Engelliler Günü Dayanışma Yemeği Düzenlendi

Kartal'da 'Gönülden Esintiler 2' Karma Resim Sergisi Açıldı

BÜYÜKÇEKMECE CEP OTOGARI HİZMETE GİRDİ

Keçiören'de Engelsiz Sohbet Evi Açıldı

Mamak'ta Engelli Bireylere Özel Yüzme Eğitimleri Sürüyor

Eyüpsultan Belediyesi'nde Yangın ve Tahliye Tatbikatı Gerçekleştirildi

Eyüpsultan'da 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Paneli Düzenlendi

Eyüpsultan'da 25 Kasım Kapsamında Meme Kanseri Farkındalık Semineri Düzenlendi

Engelsiz Mamak Buluşması, 3 Aralık'ta Lavanta Kültür Merkezi'nde Düzenlendi

Kartal'da İBB İş Birliğiyle 30 Bin Metrekare Yeni Yeşil Alan Oluşturuluyor

Keçiören'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlaması ve Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Eyüpsultan'da Kadın Zumba Festivali: 'Birlikte Güçlüyüz' Mesajı

Kartal'ın 15. Kreşi Çavuşoğlu Mahallesi'nde Hizmete Hazırlanıyor

Bağcılar'da Engelli Sporcular Su Altında Dalış Yaparak Bröve Aldı

Pendik'te Dünya Engelliler Günü'nde Ampute Futbol Dostluk Maçı Düzenlendi

İBB ENGELLİ HİZMETLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8