Çankaya'da İklim Kriziyle Mücadele Çalışmalarında Sona Gelindi

Çankaya'da İklim Kriziyle Mücadele Çalışmalarında Sona Gelindi

BELEDIYE365 28.04.2025 14:04:58 0
Çankaya

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİRENÇLİ BİR ÇANKAYA İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Çankaya Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SECAP) Çalıştayı'nın kapanış toplantısını gerçekleştirdi. Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi'nde düzenlenen ve projenin paydaşlarının katıldığı çalıştayda, SECAP için belirlenen hedeflerde gelinen aşama ve olası senaryolar üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Çankaya Belediyesi, yaşanabilir ve sürdürülebilir kent vizyonuyla çalışmaya ve proje üretmeye devam ediyor. Belediye bu kapsamda yürüttüğü İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SECAP) proje hazırlıklarında son aşamaya geldi. İklim değişikliğine dirençli, uyumlu, güvenli, sürdürülebilir enerjiye erişebilen bir Çankaya için faaliyet gösteren belediye, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü öncülüğünde devam eden  SECAP Çalıştayı'nın kapanış toplantısını Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirdi.

Çalıştaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı, Çankaya Belediyesi Çevre Komisyonu Meclis Üyeleri, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcıları Tutku Kurt Bayyurt, Aydın Özsoy, Anıl Çetin ile Yusuf Aknişan ve müdürler, AB Türkiye Delegasyonu ve bağlı kuruluşların temsilcileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin temsilcileri ile STK'lar, akademisyenler, uzmanlar ve lisansüstü öğrencileri katıldı.

DAHA YEŞİL DAHA DİRENÇLİ VE İKLİM ADALETİNİN TESİS EDİLDİĞİ BİR ÇANKAYA

Çalıştay, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Özsoy'un açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına 22 Nisan Dünya Günü'nü kutlayarak başlayan Özsoy, "Hem küresel iklim gündemini hem de yerel sürdürülebilirlik çabalarımızı aynı anda kutluyoruz. Eylül 2024'te başlattığımız Çankaya ilçesinin sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planı çalışmalarımızın son aşamasına geldiğimiz bu anlamlı günde toplantımıza katılımınız için içtenlikle hoş geldiniz diyor, Belediye Başkanımız Hüseyin Can Güner'in sevgi ve selamlarını sunuyorum" dedi.

SECAP projesi kapsamında 8 aylık titiz çalışma yürüttüklerini kaydeden Özsoy şu sözleri dile getirdi;

"SECAP sürecimiz sera gazı envanterinin risk ve kırılganlık analizleri, projeksiyon hesaplamaları ile azaltım ve uyum eylemlerini ortaya koyarak ilçemizin iklim dayanıklılığını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu yolculuğu, imzacısı olduğumuz Paris Antlaşması'nın küresel ortalama sıcaklık artışı olan 1,5 santigrat derece hedefi ve ortak farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi çerçevesince yürüttük. Proje kapsamında 2023 yılında ilçemizin ilk sera gazı envanteri oluşturuldu. Envanter sonuçları emisyonların büyük ölçüde konutlar, ticarethaneler ve karayolu ulaşımından kaynaklandığını ortaya koydu. Bu doğrultuda öncelikli azaltım alanlarını tespit ederek belediyemizin doğrudan müdahale edebileceği alt yapı ve hizmet alanlarında somut eylemler geliştirdik. Bunun yanı sıra kurumsal düzeydeki politikalarla eşgüdüm içinde işbirliği sağlamaya yönelik hareket ettik. Bugünkü programımızda sera gazı emisyon envanteri ve projeksiyonlar, öne çıkan azaltım eylemleri, ilçe geneli analizler ve öne çıkan uyum eylemleri başlıkları altında sunumlar gerçekleştirilecektir. Bugün de aynı heyecan ve kararlılık ile Paris Antlaşması hedefleri ve Türkiye İklim Kanunu gereklilikleri doğrultusunda eylem planımızı nihai hale getireceğiz. Sizlerin katkılarıyla Çankaya'yı daha yeşil, daha dirençli ve iklim adaletinin tesis edildiği bir modern ilçe olarak geleceğe ulaşacağımıza yürekten inanıyorum."

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE, UYUM VE ADAPTASYON SENARYOLARI ELE ALINDI

Çankaya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Dr. Filiz Aydın'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda SECAP projesinin teknik danışmanlığını üstlenen GTE firmasından Engin Koç ile ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban ve Dr. Çağrı Hasan Kahraman konuşmacı olarak yer aldı. İki oturumdan oluşan çalıştayın ilk oturumunda proje yöneticisi Engin Koç, sera gazı emisyon envanterinin ön bulguları, şehirler ve emisyon kaynakları ile emisyon azaltım stratejileri ve olası senaryolar üzerinde duruldu. İkinci oturumda ise Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban ve Dr. Çağrı Hasan Kahraman, iklim değişikliği ile mücadelenin yanı sıra uyum ve adaptasyona yönelik eylemlerin neler olabileceğini değerlendirdi. Toplantı soru cevap kısmının ardından genel değerlendirme ve önerilerle sona erdi.

YEREL DÜZEYDE HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER

SECAP sürecinin kapanış toplantısında Eylül 2024'ten bu zamana kadar gerçekleştirdiği iç ve dış paydaş analizlerinden yararlanan Belediye, yaşanabilir bir gelecek için atılan somut adımların sonuçlarını paylaşma, elde edilen kazanımları değerlendirme ve oluşturulan hedeflere ortak akılla yön vermeyi amaçlıyor. İklim krizine karşı yerel düzeyde verilen mücadelenin öneminin farkında olarak Eylül 2024'te başlayan SECAP projesini hedeflerine uygun olarak Nisan 2025’te tamamlayan Çankaya Belediyesi, enerji verimliliğini arttırmak, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek, sera gazı emisyonlarını azaltmak, iklim kaynaklı risklerin belirlenmesi ve sürece uyumlu çevre politikalarının oluşturulma idealiyle projeler üretmeye yönelik taahhütte bulunuyor.


Ankara,Çankaya Belediyesi
belediye365.com

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN LGS ÖĞRENCİLERİNE DESTEK

Namağlup şampiyonlar: Eyüpsultan’ın U12 kızları İstanbul’un zirvesinde!

Babalar Günü’ne özel fotoğraf köşesi

KARTAL’DA GENÇLERE YOL GÖSTEREN ‘MESLEK TANITIM GÜNÜ’

Mamak Belediyesi Başkan Zeyrek İçin Lokma Dağıttı

Liseli oyunculardan muhteşem final: “Yedi Kocalı Hürmüz” ayakta alkışlandı!

Eyüpsultan'da dilenci operasyonu: Üzerinden 35 bin 985 TL ve 10 çeyrek altın çıktı

Plastik Kirliliğiyle Mücadelede Ödüller Sahiplerini Buldu

Eyüpsultan’da tiyatroya yoğun ilgi: Sanat dolu akşamlar sürüyor!

KÂĞITHANE BELEDİYESİ’NDEN İŞ ARAYANLARA DESTEK ELİ

SOSYAL MEDYA STÜDYOSU GENÇ YETENEKLERİ BEKLİYOR

Başkan Özmen’den ÇEM’lerde ve öğrenci yurdunda inceleme

Zabıta ekiplerinden soğukkanlı müdahale: Bıçaklı şahıs ikna edildi, olası faciadan dönüldü

Dikimevi–Natoyolu Metro Hattında Temel Atıldı

Eyüpsultan’da spora güçlü destek: Başkan Özmen spor kulüpleriyle buluştu

Eyüpsultan’da yaşam kalitesi parklarla yükseliyor

Eyüpsultan’da yaz mesaisi: 29 mahallede haşereye karşı etkili mücadele

Keçiören Belediyesi`nden LGS Provası

HAMİDİYE SOSYAL TESİSİ YENİ YÜZÜYLE HİZMETE AÇILDI

Kavakpınar Haydarpaşa Sokak Parkı’nın yapımına başlandı

Pendik'in Şampiyonları Kupalarına Kavuştu

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner 6 Radyo Ortak Yayınına Katıldı

Çankaya’da Sanatla Buluşma Zamanı

BEŞİKTAŞ’TAKİ KANSERLİ AĞAÇLARA BUDAMA

Genç yetenekler sahneye taştı: Liselerarası tiyatro günleri başladı

Mamak Belediyesinden Çocuklara Yaz Okulu Müjdesi

Çocuk Gelişim Merkezlerinde erken kayıt dönemi

Keçiören’de sineklere geçit yok!

Mamak’a Metro Geliyor

Çankaya Parklarında Çimler Biçiliyor, Otlar Temizleniyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2