Arı kovanlarının verimliliği yapay zeka desteği ile takip edilecek

Arı kovanlarının verimliliği yapay zeka desteği ile takip edilecek

BİLİM VE TEKNOLOJİ 1.12.2023 14:11:59 0
Arı kovanlarının verimliliği yapay zeka desteği ile takip edilecek
Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Arıcılık ve Teknoloji” seminerinde bal üretiminde verimliliği artıracak teknolojiye dayalı yenilikçi çözümler ele alındı.
Kıbrıs’ın yerli arı ırkını koruma altına almak amacıyla İtalya Sürdürülebilir Bitki Koruma Enstitüsü ile iş birliğine giden Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, KKTC’deki arıcıları, “Arıcılık ve Teknoloji” seminerinde bir araya getirdi. Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Yönetimi ile KKTC’de faaliyet gösteren pek çok arıcının katılımı ile düzenlenen seminerde, bal üretiminde verimliliği artıracak teknolojiye dayalı yenilikçi çözümler ele alındı.
Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Kurucu Başkanı Emin Bahçıvan ve Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Kozok’un da davetli konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Salih Gücel ile Dr. İlker Gelişen birer sunum gerçekleştirdi. Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fadi Al-Turjman da semineri takip ederek, verimlilik artışında yapay zekadan nasıl yararlanılabileceği ile ilgili görüşlerini aktardı.

“Arıcılıkta verimliliği artırmak ancak bilimsel yöntemlerle mümkün”
Seminerde davetli konuşmacı olarak konuşan Emin Bahçivan, KKTC’deki arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile ilgili bilgi verdi. Kıbrıs balının kalitesiyle pek çok uluslararası yarışmada birincilik aldığını söyleyen Bahçivan, “Ülkemizdeki bal tüketimini yerli üretimle karşılamakta zorlandığımız için bazı yıllar istemesekte bal ithali yapıyoruz” dedi. “Ülkedeki arı ve arıcı sayımızı arttırmalıyız” diyen Bahçivan, “Ülkede 22 bin olan arı sayısını 40 bine çıkarabiliriz. O zaman üretimimiz de çok artacaktır. Bu bizim en büyük hedefimiz” dedi.
Seminerde konuşan Hasan Kozok da arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde verimliliği artırmak için çeşitli zorluklarla mücadele ettiklerini belirterek, verimlilik artışının ancak bilimsel yöntemlerle sağlanabileceğini vurguladı. Ülkede üretilen veya ithal edilen ballarda kalite standardına yönelik yasal düzenlemelere de ihtiyaç duyulduğunu da vurgulayan Kozok, “Kalite standartlarının belirlenmesi ve üretim verimliliğinin artışını ancak bilimsel rehberlikle sağlayabiliriz” dedi.

Kıbrıs’ın yerli arı ırkının tespit edilmesi için çalışmalar sürüyor
Seminerde “Kıbrısta Arıcılığın Tarihçesi” başlıklı sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Özge Özden, adadaki ilk bal üretiminin 1800’ lü yıllarda yapıldığını ve o dönem 500 bin arı kovanının olduğunu dönemin yazılı kaynaklarına dayanarak ifade etti. Ülkedeki arı ırkları ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Özden, “Yurtdışından getirilen kraliçe arılar nedeniyle, yerli arı ırkının melezleştiğini görüyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarla, öncelikle saf yerli ırkın belirlenmesini hedefliyoruz” dedi. Arıların sadece bal üretimi için değil, iklim çeşitliliği, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özden, diğer yandan bal üretim rakamlarının ve verimliliğinin çok daha yukarı çıkarılabileceğine işaret ettiğini söyledi.
Arı ürünleri ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Salih Gücel ise verimlilik bileşenleri ile ilgili yürüttükleri araştırmaların sonuçlarını paylaştı. Ülkedeki yerli arılarla ilgili, tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Gücel, “Yerli arı ırkını ıslah etme çalışmaları kapsamında geçmişten günümüze kapsamlı bir veritabanı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Kovanların verimliliği yapay zeka desteği ile takip edilecek
Seminerde “Kovan İzleme Sistemleri” başlıklı bir sunum yapan Yakın Doğu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İlker Gelişen de arı kovanlarının izlenmesinin neden önemli olduğunu detaylarıyla anlattı. Arı kovanı içerisindeki hareket, stres, ses, ısı ve nem takibinin bal üretimine etkilerini belirlemek için çalıştıklarını söyleyen Dr. Gelişen, “Yapay zeka desteği ile oluşturacağımız kovan takip sistemi ile verimliliği artıracak uygun şartların sağlanmasını hedefliyoruz” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fadi Al-Turjman’ın da desteği ile yapay zeka kullanarak bu çalışmaları ileri düzey teknoloji ile bütünleştireceklerini kaydeden Dr. Gelişen, “Yapay zeka ile kovanların verimini takip ederek bal üretiminde verimliliği çok daha ileri seviyeye götürebiliriz” ifadesini kullandı.
Haber Kaynak : İHA

Mamak Belediyesinden Ücretsiz İngilizce Kursu

Mamak’ta Akıl Oyunları Şöleni

Geri dönüşümün merkezi ESAM, uluslararası heyeti ağırladı

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN İLKOKULA BAŞLAYACAK MİNİKLER İÇİN UYUM ETKİNLİĞİ

Eyüpsultan’da parklar yenileniyor, mahallelere nefes alacak alanlar kazandırılıyor

AÇEM Yıl Sonu Gösterileri Başladı

KARTAL BELEDİYESİ SU SPORLARI MERKEZİ’NDE HER AY 244 VATANDAŞ EĞİTİM ALIYOR

KARTAL’DA ENGELLİLER HAFTASI’NDA ANLAMLI PANEL

Romanyalı Öğrenciler Bilimle Buluştu

Eyüpsultan’da kurban satışları için modern alanlar kuruluyor

19 MAYIS’TA SAHNE GENÇLER İÇİN KURULUYOR: ABB’DEN GENÇ SANATÇILARA DESTEK: “GENÇ KEŞİF SAHNESİ”

Haliç’te temizlik seferberliği: Eyüpsultan’da batık tekneler kaldırılıyor

Anneler Günü’nde huzurevi sakinlerine sürpriz ziyaret

Mamak’ta Hıdırellez Coşkusu

Keçiören’de çifte kutlama

Boğaz’ın serin sularında anneler günü coşkusu

KARTAL BELEDİYESİ ÇOCUK KOROSU DİNLEYENLERİ MEST ETTİ

KAĞITHANE'DE HEMŞEHRİLİK DAYANIŞMASI PİKNİKTE BULUŞTU

Çankaya'da Tekstil Kumbaralarıyla Sıfır Atığa Katkı

"Kalpten Kadraja Fotoğraf Sergisi" Anneler Günü’nde Sanatseverlerle Buluştu

Çankaya’da Yaz İçin İlaçlama Seferberliği Başladı

“Başka Sen Yok Ki” Eyüpsultan’da tiyatroseverlerle buluştu

19 MAYIS’TA SAHNE GENÇLER İÇİN KURULUYOR

BASIN DUYURUSU

BAKIRKÖY KENT LOKANTASI AÇILDI

İSTANBUL, İKLİM NÖTR HEDEFİNE KOŞUYOR

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ‘LGS MOTİVASYON SEMİNERİ’ VE MÜZİKLİ SÜRPRİZ

Eyüpsultan çiçek açtı: İlçe renk cümbüşüne büründü

MUTLULUĞA İLK ADIMI KAĞITHANE'DE ATTILAR

Balmumlu Kumaş Üretimi Mamak’ta Hayat Buldu

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54