“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor

“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor

SAĞLIK 3.01.2024 10:31:25 0
“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor
Ani gelişen ve bazen felç durumuna bazen de hayatı tehlikeye atan inme her yaşta görülebiliyor. Dünyada yaşayan her dört kişiden birinde inme geçirme riski bulunduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme, erken bir şekilde tedavi edilirse hayati tehlike ve felç önlenebiliyor” dedi.
“Tahminlere göre dünyada yaşayan her 4 kişiden birinde inme riski bulunuyor. İstatistik olarak 2019 yılında dünya genelinde yaklaşık 12.2 milyon kişi ilk inmesini geçirirken ve bunların 6,5 milyonu hayatını kaybetti. Aynı zamanda dünyada yaklaşık 110 milyona yakın insan geçirdiği inme nedeniyle felç olarak hayatını sürdürüyor” diyen Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme riski yaşla birlikte artmakta olup hastaların yüzde 60’ı 70 yaşında, yüzde 16’sı 50 yaş altında inme geçirmektedir” şeklinde konuştu.

İnme acil bir durumdur
Bilinç kaybı veya bulanıklığı, ani kol ve bacakta güçsüzlük, yüzde kayma, konuşma bozukluğu, görme kaybı, hafıza kaybı gibi şikayetlerin aniden tek veya birlikte ortaya çıkması durumunda inmeden şüphelenmek gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Jafar, “Bu belirtileri olan kişinin erken dönemde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekmektedir. İnme acil bir durumdur. Hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
Pıhtı attığında bir dakikada 1.9 milyon beyin hücresi kayboluyor
İnmenin beyin krizi olarak tanımlanabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme beyine pıhtı atmasıyla oluşur. Beyine pıhtı atınca tıkalı olan damar alanındaki beyin dokusunun oksijensiz kalmasına bağlı olarak bir dakikada 1,9 milyon nöron yani beyin hücresi ve 14 milyar sinaps yani nöronlar arası bağlantı kaybolmaktadır. Beyin hücreleri ise yenilenebilecek bir yapıda değildir. Dolayısıyla atan pıhtı eritilirse damardan yeniden kan akışı sağlanır böylece felç durumu da ortadan kalkar” diye konuştu.
İlk 6 saat önem taşıyor
İnme geçiren hastaların tedavisinde en önemli faktörün zaman olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Jafar, “İnmeye ne erken müdahale edilirse felç kalma oranınız o kadar düşük olmaktadır. İlk 3 saat içinde yapılan müdahalelerde iyi sonuçlar alınmaktadır. İnme hastalarının acil tedavisi temel olarak iki şekilde yapılmaktadır. Günümüzde inme hastalarına ilk 4,5 saat içinde damardan ileri düzey özel kan sulandırıcı ilaç verilmektedir. Bu tedavi yaklaşık yüzde 33 civarında yani 10 hastadan 3’ünde tedavi etkisine sahiptir. Bir diğer tedavi yöntemi ise mekanik trombektomi yani beyin anjiyosudur. Yani kalp krizinde olduğu gibi kasıktan atar damara girilerek beyinde pıhtının olduğu damardan mekanik yöntemle özel stentlerle pıhtının geri alınması işlemidir. Trombektomi işlemi özellikle ilk 6 saatte yapılmaktadır. Ama bazı hastalarda 24 saate bu tedavi uygulanabilmektedir” dedi. İnmenin tedavi edilebilir bir problem olduğuna değinen Uzm. Dr. Vugar Jafar, “Beyinde nöron kaybının en az olduğu dönemde acil tıbbi yardım alındığı zaman felç ve hayati tehlike tabloları önlenebilmektedir” şeklinde görüş verdi.
Haber Kaynak : İHA

Bağcılar Belediyesi Entegre Yönetim Sistemleri Belgelerini 2025 Yılında da Yeniledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gençlere Rumeli'den Ankara'ya Tarihi Yolculuğu Anlattı

Kâğıthane'de Kültür Sanat Sezonu Etkinlikleri Yoğun Programla Devam Ediyor

Pendik Belediyesi, kış öncesi yağmur suyu kanalları ve mazgallarda temizlik çalışmalarını yoğunlaştırdı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Manda Yetiştiricilerine Yem Desteği Sağladı

Bağcılar Belediyesi Tiyatro Akademisi'nin 'Fatih'te Bir Konak' Oyunu Prömiyer Yaptı

EGO, Macunköy Bakım Atölyeleri'ne Güneş Enerjisi Santrali Kurdu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Muhtarlık ve İbadethanelere Pelet Yakıtı Desteğini Sürdürüyor

BAŞKONSOLOSLAR İLE BULUŞMA

580 MİLYON DOLARLIK EUROBOND ZAMANINDA İTFA EDİLDİ

İGDAŞ’TAN KARA KIŞ DESTEĞİ

Mamak Belediyesi, Kış Öncesi Yol Güvenliği İçin Trimer Çalışmalarını Hızlandırdı

Eyüpsultan'da OYSA Atölyesi ile Çocuklar Oyunla Öğreniyor

Eyüpsultan'da Muhtarlara Riskli Yapı Dönüşüm Süreci Anlatıldı

Mamak Belediyesi Personeline Siber Güvenlik Eğitimi Verdi

Çehov'un 'Üç Kız Kardeş' Eseri 'Bobik Nerede?' Oyunuyla Kartal'da Sahnelendi

Eyüpsultan'da Ortaokullulara Uzay İstasyonunda Bir Gün Simülasyonu

Kartal'da Kreş Öğrencileri Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi'ni Gezdi

Pendik Belediyesi 2026 Yılı İçin Tiyatro, Sinema ve Masal Dinletileri Organizasyonu İhalesi Açtı

Pendik'te Albayrak Caddesi 4 Şeritli Hale Getirildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gençlere Yönelik Tarih Konferansı Düzenledi

Keçiören Belediyesi Personeline Taşınmaz Mal Yönetimi Eğitimi Verildi

Eyüpsultan Belediyesi Spor Kulübü Türkiye finallerinde

Eyüpsultan’da Fen işleri çalışmaları aralıksız sürüyor

Eyüpsultan Belediye Başkanı Özmen, Rami Yeni Mahalle Esnafıyla Bir Araya Geldi

14. Atatürk'ü Anma Briç Turnuvası Kartal'da Gerçekleşti

Kartal'da Engelsiz GastroFest Düzenlendi

Babıâli'nin Hafızası Galeri Cennet'te Sergileniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Hasta Nakil Hizmeti 7/24 Devam Ediyor

Ankara, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na Kabul Edildi

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8