“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor

“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor

SAĞLIK 3.01.2024 10:31:25 0
“Her dört kişiden biri inme riski taşıyor
Ani gelişen ve bazen felç durumuna bazen de hayatı tehlikeye atan inme her yaşta görülebiliyor. Dünyada yaşayan her dört kişiden birinde inme geçirme riski bulunduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme, erken bir şekilde tedavi edilirse hayati tehlike ve felç önlenebiliyor” dedi.
“Tahminlere göre dünyada yaşayan her 4 kişiden birinde inme riski bulunuyor. İstatistik olarak 2019 yılında dünya genelinde yaklaşık 12.2 milyon kişi ilk inmesini geçirirken ve bunların 6,5 milyonu hayatını kaybetti. Aynı zamanda dünyada yaklaşık 110 milyona yakın insan geçirdiği inme nedeniyle felç olarak hayatını sürdürüyor” diyen Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme riski yaşla birlikte artmakta olup hastaların yüzde 60’ı 70 yaşında, yüzde 16’sı 50 yaş altında inme geçirmektedir” şeklinde konuştu.

İnme acil bir durumdur
Bilinç kaybı veya bulanıklığı, ani kol ve bacakta güçsüzlük, yüzde kayma, konuşma bozukluğu, görme kaybı, hafıza kaybı gibi şikayetlerin aniden tek veya birlikte ortaya çıkması durumunda inmeden şüphelenmek gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Jafar, “Bu belirtileri olan kişinin erken dönemde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekmektedir. İnme acil bir durumdur. Hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
Pıhtı attığında bir dakikada 1.9 milyon beyin hücresi kayboluyor
İnmenin beyin krizi olarak tanımlanabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme beyine pıhtı atmasıyla oluşur. Beyine pıhtı atınca tıkalı olan damar alanındaki beyin dokusunun oksijensiz kalmasına bağlı olarak bir dakikada 1,9 milyon nöron yani beyin hücresi ve 14 milyar sinaps yani nöronlar arası bağlantı kaybolmaktadır. Beyin hücreleri ise yenilenebilecek bir yapıda değildir. Dolayısıyla atan pıhtı eritilirse damardan yeniden kan akışı sağlanır böylece felç durumu da ortadan kalkar” diye konuştu.
İlk 6 saat önem taşıyor
İnme geçiren hastaların tedavisinde en önemli faktörün zaman olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Jafar, “İnmeye ne erken müdahale edilirse felç kalma oranınız o kadar düşük olmaktadır. İlk 3 saat içinde yapılan müdahalelerde iyi sonuçlar alınmaktadır. İnme hastalarının acil tedavisi temel olarak iki şekilde yapılmaktadır. Günümüzde inme hastalarına ilk 4,5 saat içinde damardan ileri düzey özel kan sulandırıcı ilaç verilmektedir. Bu tedavi yaklaşık yüzde 33 civarında yani 10 hastadan 3’ünde tedavi etkisine sahiptir. Bir diğer tedavi yöntemi ise mekanik trombektomi yani beyin anjiyosudur. Yani kalp krizinde olduğu gibi kasıktan atar damara girilerek beyinde pıhtının olduğu damardan mekanik yöntemle özel stentlerle pıhtının geri alınması işlemidir. Trombektomi işlemi özellikle ilk 6 saatte yapılmaktadır. Ama bazı hastalarda 24 saate bu tedavi uygulanabilmektedir” dedi. İnmenin tedavi edilebilir bir problem olduğuna değinen Uzm. Dr. Vugar Jafar, “Beyinde nöron kaybının en az olduğu dönemde acil tıbbi yardım alındığı zaman felç ve hayati tehlike tabloları önlenebilmektedir” şeklinde görüş verdi.
Haber Kaynak : İHA

Eyüpsultan'da Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi

Bahçelievler'de Yeni Semt Hali ve Sosyal Yaşam Merkezi Yükseliyor

İBB, BEŞİKTAŞ İSMET İNÖNÜ SPOR TESİSİ’Nİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLEDİ

FİLENİN SULTANLARI GENÇLİK MERKEZİ AÇILDI

Mustafa Kemal Atatürk Eyüpsultan'da anıldı

Mamak'ta Sonbahar Budama Çalışmaları Devam Ediyor

Sadabad Sarayı'nın Tarihi Duvarları ve Kapıları Restore Ediliyor

Ata'ya Özlem Şiir Okuma Yarışması'nda Dereceye Girenler Açıklandı

Keçiören'de Mahalle Buluşması Gerçekleştirildi

AKUT Gönüllüsü Bayram Eren Arslan'ın Adı Mamak'ta Hatıra Ormanında Yaşatılacak

Eyüpsultan'da Ekim Ayında Sokak Hayvanlarına Yoğun Bakım

Mamak'ta Şehit Cem Dolapcı İçin Taziye Ziyaretleri

Keçiören Zabıta Personeline Denetim ve Mevzuat Eğitimi

Darıca Sahili'nde Doğa Yürüyüşü Etkinlikleri Düzenlenecek

Sabancı-Ankara Bulvarı Kavşağı Yonca Tipi Düzenlemeyle Hizmete Açıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi 10 Kasım'da 'Son 11 Ay' ve 'Veda' Gösterimlerine Ev Sahipliği Yaptı

Kartal'da Miniklerden Atatürk Temalı Resim Sergisi

Pendik Robot Yarışları 2025'te 84 Takım Yarışacak

Pendik Belediyesi 2026 Yılı Kompanzasyon Sistemleri Bakım Hizmeti İhalesi

Mamak'ta 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde Fidanlar Toprakla Buluştu

Ankara'da Atatürk Çeşitli Etkinliklerle Anıldı

Kartal'da Maker Atölyeleri Başladı: Çocuklar Biyonik Balık Tasarladı

Güzeltepe Emekliler Lokali Hafıza Kafe yoğun ilgi görüyor

Kartal'da 'Ata'ya Türküler' Konseri Duygu Dolu Anlar Yaşattı

Mamak Belediyesi Spor Takımı Yeni Sezona Hazırlanıyor

Keçiören'de 10 Kasım'da Atatürk Anma Etkinlikleri Düzenlendi

Kartal'da 10 Kasım'da Atatürk Anıldı

Kağıthane'de Doğalgaz Patlaması: 1 Yaralı, Yangın Kontrol Altına Alındı

Milli Ağaçlandırma Günü'nde Keçiören'de Fidan Dikimi Gerçekleştirildi

Pendik'te Afet Yönetimine Genç Bakış Zirvesi Düzenlendi

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7