Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarına KEP sistemiyle elektronik çözüm

Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarına KEP sistemiyle elektronik çözüm

BİLİM VE TEKNOLOJİ 10.11.2023 11:46:51 0
Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarına KEP sistemiyle elektronik çözüm
BTK’nın yetkilendirdiği kurumlar üzerinden işletilen, yasal mevzuatla sınırlandırılmış kapalı devre elektronik posta sistemi olan KEP, kiracı ile ev sahibi uyuşmazlıklarına çözüm getiriyor. Taraflar KEP sistemiyle noterden yapılmış gibi birbirlerine resmi nitelikte ikaz veya belge gönderimi sağlıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2013’te kurulan TÜRKKEP, KEP’in kuruluşunun ve BTK tarafından hizmet sağlayıcı olarak yetkilendirilmesinin 10. yılını kutladı. Kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı lansmanda TÜRKKEP’in yeni kurumsal kimliği de tanıtıldı.
10. yıl özel lansmanına BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Karamış, TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, üst düzey yöneticiler, kamu ve özel sektör temsilcileri, ulusal ve sektörel bazda birçok medya kuruluşu katıldı.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu: “KEP Sistemi Güven Sistemidir”
Lansmanın açılış konuşmasını yapan Karagözoğlu, “Bilindiği üzere ülkemizde elektronik ortamda taraflar arasındaki paylaşımların mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkân sağlayan, kısaca KEP olarak bilinen Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve kurumumuz tarafından yapılan ikincil düzenlemelerle yasal dayanağına kavuşmuştur. KEP ile elektronik ortamlarda yapılan iş ve işlemlerin hukuki boyutu sağlanmıştır. KEP sistemiyle elektronik postanın gönderilip gönderilmediği, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı, ne zaman ulaştığı, alıcısı tarafından okunup okunmadığı, ilgili delil hizmetleri sunulabilmek ve ihtiyaç duyulması halinde elektronik postaya yeniden erişilebilmesi mümkün olmaktadır. Günümüzde kurum içi ve kurumlararası yazışmalar kamu kurumlarıyla özel sektör kuruluşları gerçek ve tüzel kişiler arasındaki her türlü yasal bildirimin yapılması gibi birçok işlem KEP sistemiyle yapılabilmektedir. Bu yoğun işlem trafiğine sahip olan KEP sisteminde kurumumuzun da önemli bir rolü bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcıları tarafından kurumumuza bildirilen verilere göre toplam KEP hesap sayısı, 2022 yılı sonunda 1 milyon 897 bin 957 iken 2023 yılı Eylül ayı sonunda yaklaşık yüzde 26’lık bir artış göstererek 2 milyon 392 bin 374’e ulaşmıştır. Bu KEP hesaplarını yaklaşık yüzde 73’ü gerçek kişilere yüzde 27’si ise tüzel kişilere aittir. Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümün önemli göstergelerinde biri olarak nitelendiren ve 2005 yılından bu yana kullanılmakta olan güvenli elektronik imza da KEP’in hukuki geçerliliğinin sağlanmasında ayrılmaz bir parçasıdır. KEP elektronik imza, elektronik mühür, zaman damgası, internet sitesi, kimlik doğrulaması sertifikaları gibi hizmetler güven hizmetleri olarak adlandırılmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken TÜRKKEP’in 10. yılını kutluyor etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Yıldız: “Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlık KEP’le çözülebilir”
KEP’in, belirli bir yasal mevzuatla sınırlandırılmış kapalı devre elektronik posta sistemi olarak tanımlayan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Bir taraf diğer tarafa KEP gönderdiğinde sanki bu gönderi noterden yapılmış gibi işlem görüyor. KEP’in karşı tarafa ulaşmama riski yok. Delillerle ispatlanabiliyor. Gönderdiğiniz evrakın ve bilginin değişmediğini ispatlayabiliyoruz. 20 yıl saklanabilen KEP’ler yetkili merciler, mahkemelere gerektiğinde ibraz ediliyor. Bu yapı kiracı ev sahibi ilişkisinde her iki tarafı da koruyabiliyor. Kiracı ev sahibi uyuşmazlıklarında, whatsapp yazışmaları temel bir yasal çerçeve oluşturmuyor, bu noktada bir takım faydaları var ancak KEP bütün yazışmaları konuşmaları yasal bir çerçevede yapmış olmanın avantajını sağlıyor. Yurt dışı yerleşikler kendileri ve kiracıları için KEP adresi edinebilirse işlemlerini güvenli yoldan halledebilir” diye konuştu.
“Çipli kimlik kartının üzerine elektronik imza yükleniyor”
Yıldız, “e-Kimlik sayesinde yeni yapılanmayla beraber çipli kimlik kartının üzerine elektronik imza yükleniyor. Normalde bir USB token ile elektronik imza kullanabiliyordu. Şimdi ise çipli kimlik kartının üzerine yüklenildikten sonra elektronik imza artık bireylerin cebinde olacak. Ayrıca Kimlik Erişim Cihazları (KEC) adı altında çipli kimlik kartları üzerinden kimlik doğrulamasını sağlayan yapıların yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Biz bu sistemlerin bazı kamu bankalarında kullanılmaya başlandığı gördük. Önümüzdeki dönemde KEC’nın yaygınlaşması, çiplik kimlik kartının üzerindeki elektronik imzaların yaygınlaşmasıyla beraber KEP, e-Saklama, e-İmza, e-Kimlik dörtgeni içerisinde büyük bir dijitalleşme dalgası geleceğini öngörüyoruz. Bu teknolojik gelişmelerin bireylere kadar sirayet edeceği çok açık. Yapılması gereken birtakım düzenlemeler de olacaktır. Bu konularla ilgili düzenleyici kurumlarla görüşmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA

Mattia Ahmet Minguzzi Spor Kompleksi Açıldı

İBB’DEN ANNELER GÜNÜ’NE ANLAM KATAN ETKİNLİKLER

KOLTUK SENİN HARBİYE’DE GENÇLERİ BEKLİYOR

TECH ISTANBUL ÖN KULUÇKA İLE ŞEKİLLENİYOR

Yıl Sonu Sergilerinin İlki Başladı

ÇOKLU SENARYO TEMELLİ AFET RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

HER ŞEYİ DEĞİŞTİREN BİR YÜREK ANNE KADIN EMEĞİ PAZARI KARTAL’DA AÇILDI

KÂĞITHANE BELEDİYESİ TARİHİ YAPILARI GELECEĞE KAZANDIRIYOR

Mamak’ta Dayanışma Rüzgarı

ABB’DEN KAYIP EŞYA SATIŞI: 11 MAYIS’TA AÇIK ARTIRMA DÜZENLENECEK

Çankaya Belediyesinden Aile Dostu Hizmet

Çankaya Parklarında Bakım ve Onarım Mesaisi

KÂĞITHANE’DE YOLLAR DAHA GÜVENLİ HALE GELİYOR

KAYITLAR BAŞLADI! SİNCAN ATATÜRK YÜZME HAVUZU VE SPOR KOMPLEKSİ MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR

Gıda Ürünleri Satın Alınacaktır

Mamak’ın Özel Çocukları Ata’nın Huzurunda

ODTÜ Mezunları Tiyatrosu Mamak'ta Alkış Fırtınası Estirdi

“Haliç’ten Dünya Denizlerine”: Türkiye’de cruise kariyeri için bir ilk!

İBB TEKNOLOJİ ATÖLYESİ ÖĞRENCİLERİNE ÖDÜL

Eyüpsultanlı annelere tarih ve maneviyat dolu bir yolculuk

Özel çocuklardan annelerine sevgi dolu sürpriz

Eyüpsultan Belediyesi’nden çölyak hastalarına hayat kolaylaştıran destek

Mamak Belediyesi Gençleri Geleceğe Hazırlıyor

Anneler İçin Tasarladılar

Mamaklı İkizler Finalde

Sanatla 89 Yıl

Minikler Evcil Hayvan Parkı’nda

Eyüpsultan’da baharın coşkusu Hıdırellez’le taçlandı

KARTAL’DA ENGELLİLER HAFTASI MAÇINDA KAZANAN DOSTLUK OLDU

Çankaya'da Dünya İklim Günü: İklim Adaleti İçin İş Birliği

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51