Marmara Denizi’nde korkutan görüntü

Marmara Denizi’nde korkutan görüntü

ÇEVRE 22.12.2023 16:55:19 0
Marmara Denizi’nde korkutan görüntü
Marmara Denizi’nde kilometrelerce alana yayılan denizanası ve musilaj görüntülendi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Denizanalarının artışının birinci sebebi kirliliktir. Denizanaları, müsilajın oluşmasında katalizör rolü var” şeklinde uyarıda bulunmuştu.
Marmara Denizi’nde kirlilik nedeniyle artan denizanası popülasyonu ilk belirtilerini Haliç’te göstermişti. Zeytinburnu açıklarında kaydedilen görüntülerde kilometrelerce alana yayılan danizanası yoğunluğu ve musilaj görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde gemilerin ve balıkçı teknelerin yanlarından geçtiği anlarda danizanalarının ve musilajın ne kadar geniş bir alana yayıldığı net bir şekilde görüldü. Uzmanlara göre denizanası artışında en önemli etken kirlilik olduğunu iade ediliyor. Kıyıların tahrip edilerek doldurulmasının ve ileri biyolojik arıtma tesisleri olmadan denize deşarj yapılmasının denizanaları popülasyonunu arttırdığı ifade ediliyor.

“Uzun yıllardır kirletişmiş bir denizdir”
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Marmara Denizi uzun yıllardır kirletişmiş bir denizdir. Denizanalarının artışına etken olarak birinci sebep kirliliktir. Bunların üzerinden beslenen canlıların balıkçılık ile ortamdan çekilmesi, endüstriyel balıkçılık yapılması. Denizanası artışında önemli bir etken olabiliyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği, daha tropik bölgelerde yaşayan türlerin akıntılarla Marmara Denizi’ne gelmesine imkan sağlıyor. İleri biyolojik arıtma olmayınca suyun kalitesini ve ekosistemin dengesini bozacak unsurları suya vermiş oluyorsunuz. Bu da denizanaları popülasyonu için bir fırsattır. Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Park yol yapmak adına kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için alan oluşturuyor” demişti.

“Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var”
2021 yılında ekolojik bir felaket yaşadığımızı hatırlatan İşinibilir, “Musilaj olayını yaşadık, gerçekten korkutucu ve kötüydü. Her an yeniden yaşayabiliriz çünkü müsilajı oluşturan organizmalar Marmara Denizi’nde mevcut. Uygun şartlar meydana geldiğinde musilaj tekrar görülebilir. Biz bakanlığımız ile olan ortak çalışmamız ile denizanalarının musilajı tetikleyip tetiklemediğine baktık. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var. Denizanalarının toplu ölümleri ile birlikte müsilajı destekleyecek şartlar meydana geliyor. Hemen dibimizde lağım çukuru gibi bir ortam olabilir. Marmara Denizi için hiçbir zaman umutsuz değilim çünkü kendini yenileyebilen bir deniz” ifadelerini kullanmıştı.
Haber Kaynak : İHA

GENÇLER İBBTECH TEKNOLOJİ TAKIMI’NIN SEÇMELERİ İÇİN YARIŞTI

İBB ZABITA EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ

BAŞIBÜYÜK MAHALLESİ DOĞAL GAZLA BULUŞTU

İSTANBULLU YAŞAM VADİLERİYLE NEFES ALIYOR

UKOME’DEN ULAŞIM DÜZENLEMELERİ

Eyüpsultanlı gençler hedeflerine koşuyor: Ücretsiz sınav hazırlık kurslarına yoğun ilgi

Başkan Özmen halkın yanında: Sorunlara yerinde çözüm

Afete Hazır Kentler Çalıştayı Keçiören’de düzenlendi

Mamak Belediyesi’nden Çocuklara Bilim Dolu Yaz Kampı

Mamak’ta Kaçak Yapılarla Mücadele Sürüyor

Keçiören’de Dünya Kadın Diplomasisi Günü

KARTAL BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU BAŞLADI

KÂĞITHANE BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLARA DOĞA DOSTU ATÖLYE

BAŞKENT’TE KIRSAL KALKINMA HAMLESİ DEVAM EDİYOR

Bağcılar Yeni Bir Sosyal Tesise Daha Kavuştu

Velibaba’da Yeni Bir Parkın Yapımına Başladılar

Gençlerle Doğa ve Macera Dolu Kamp Etkinliği

AKOM UYARDI: TEHLİKELİ SICAKLAR GELİYOR

Mamak Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevleri İlk Mezunlarını Veriyor

Doğa için el ele: Eyüpsultan’da atık seferberliği

Eyüpsultan Belediyesi’nden kadın girişimcilere destek: Yıldız Teyze kendi simit tezgâhının başında

Söz ustaları Eyüpsultan’da buluştu

BAŞKAN ÖZTEKİN DERNEK PİKNİKLERİNDE HEMŞEHRİLERLE BULUŞTU

Mamak'ta “Musikiyle Bir Yıl

Mamak’ta Toplu Sünnet Kayıtları Başladı

Karatede zirve Eyüpsultan’dan: Kerim Efe İstanbul şampiyonu oldu

Bağcılar Belediyesi YKS'ye Giren Öğrencilerin Yardımına Koştu

KÂĞITHANE’DE YAZ SPOR OKULLARI İÇİN KAYITLAR BAŞLIYOR

SPORLA DOLU BİR YAZ BAŞLIYOR!

ABB’NİN PARKLARINDA RENKLİ YAZ AKŞAMLARI

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.1. Takım 1 1 1 1 1 1
1.3. Takım 1 1 1 1 1 1