“Tapuda satışlar düştü, harç gelirleri arttı”

“Tapuda satışlar düştü, harç gelirleri arttı”

EKONOMİ 2.01.2024 11:49:40 0
“Tapuda satışlar düştü, harç gelirleri arttı”
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “2023 yılında ülkemizde tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 2.95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapılarak, 60 milyar 59 milyon 215 bin 486 lira tapu harcı geliri elde edildi” dedi.

Altın Emlak Genel Müdürü ve İTO Meclis üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu harcı gelirleri ile ilgili değerlendirmede bulundu. Özelmacıklı, “2022 yılında tüm gayrimenkul türlerinde 3 milyon 434 bin gayrimenkul satışı yapılmıştı. 2023 yılında ise geçen yıla göre yaklaşık yüzde 14 seviyesinde bir düşüş ile 2 milyon 949 bin 437 satış işlemi yapıldı. Toplam tapu harcı geliri ise 2022 yılında 41 milyar 555 milyon seviyesinde iken, hedeflenen 54 milyar 762 milyon seviyesini aşarak 60 milyar 59 milyon seviyesine ulaştı. Bu açından tapuda satış işlem sayısı düşerken, harç gelirleri yükseldi” dedi.

“2024 yılında tapu masrafları artacak”
2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak tespit edildiğini ifade eden Özelmacıklı, “Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılan gösterge yeni yıl itibarı ile 519 TL’den 822 TL’ye yükseldi. Bu bedel satıştan, ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkiliyor. Örneğin İstanbul’da sadece bir satış işleminden alınan döner sermaye ücreti 1297,5 TL den 2 bin 55-TL’ye çıkmış oldu. 2023 yılı içerisinde döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilip, herhangi bir nedenle sonuçlandırılamayan işlemlerle ilgili olarak, 31.01.2024 tarihine kadar müracaat edilmesi halinde döner sermaye hizmet bedeli farkı tahsil edilmeden işlemler sonuçlandırılacak. Ayrıca 2024 yılında emlak vergileri de yüzde 29,23 oranında artırılarak hesaplanacak. Bu iki değişim nedeniyle tapu işlemlerinin masrafları da artmış oldu” şeklinde konuştu.

“Bazı işlemlerde iki, bazı işlemlerde dört kat alınıyor”
Tapu işleminin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayıların farklı olduğunu ve bu nedenle döner sermaye bedellerinin işlem türlerine ve illere göre farklı alındığını da ifade eden Özelmacıklı, “Örneğin, bir adet taşınmazda satış ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapılması halinde; iki adet işlem ücreti, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yetki alanı dışı tapu işlemlerinde ise; yetki verilen tapu müdürlüğünün yöresel katsayısı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin iki katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yurt dışı tapu işlemlerinde; yurtdışı yöresel katsayı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin dört katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA

SAKARYA VE BİLECİK ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE

Eyüpsultan’da yaz mesaisi başladı: Altyapı ve üstyapıda yoğun seferberlik

Eyüpsultan’da temizlik seferberliği: Meydanlar ve sokaklar pırıl pırıl

Çocukların alanına saldırı: Sakarya Çocuk Etkinlik Merkezi tahrip edildi

Mamak’ın Yolları Baştan Sona Yenileniyor

Mamak Belediyesi Sporcusu Ağrı’da Ringde Olacak

Mamak Belediyesi’nin Spor Tesislerinde Kapsamlı Bakım ve Onarım

KÂĞITHANE YAZ AYLARINDA ÇİÇEK AÇIYOR

Pendik Belediyesi Su Sporları Merkezi Sezonu Açtı

AYAZMA CAMİİ VE KÜLLİYESİ’NDE ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

“Yayalar Kapalı Semt Pazarı ve Afet Acil Durum Toplanma Merkezi”nin yapımına başladı

AKK’DEN ESKİ ANKARA’YA ANLAMLI YOLCULUK

İBB’DEN KADINLARA MARANGOZLUK EĞİTİMİ

Mamak’ta Öğretmenlere Dijital Hikâyelerle Finansal Okuryazarlık Eğitimi

Yazın keyfi Çiftalan’da çıkıyor! Plaj sezonu açıldı

Bağımlılıkla mücadelede annenin rolü vurgulandı

Keçiören Zabıtasına başarı belgesi

Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadelede örnek olan Bağımsızlık Köyü’ne ziyaret

Aile Merkezlerinin Emeği Sergide Taçlandı

KARTALLI MİNİK ÖĞRENCİLER İLK FİDELERİNİ TOPRAKLA BULUŞTURDU

Başkan Gökhan Yüksel Muharrem Ayı’nın İlk Orucunu Vatandaşlarla Açtı

ESKAD KONSERİ İLE KARTAL’DA MÜZİK KEYFİ

ABB, SOSYAL DESTEK ALAN AİLELERİN ÇOCUKLARININ EN MUTLU GÜNLERİNE ORTAK OLACAK

Uzmanlardan Sıcak Havaya Karşı Kefir Tavsiyesi

KURAKLIK ACİL EYLEM PLANI MASAYA YATIRILDI

GENÇLER İBBTECH TEKNOLOJİ TAKIMI’NIN SEÇMELERİ İÇİN YARIŞTI

İBB ZABITA EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ

BAŞIBÜYÜK MAHALLESİ DOĞAL GAZLA BULUŞTU

İSTANBULLU YAŞAM VADİLERİYLE NEFES ALIYOR

UKOME’DEN ULAŞIM DÜZENLEMELERİ

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2