TESK Başkanı Palandöken: “2023 yılı esnafın beklediği gibi geçmedi”

TESK Başkanı Palandöken: “2023 yılı esnafın beklediği gibi geçmedi”

EKONOMİ 1.01.2024 09:50:16 0
TESK Başkanı Palandöken: “2023 yılı esnafın beklediği gibi geçmedi”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2023 yılı esnaf ve sanatkarlarımızın beklentileri doğrultusunda gerçekleşmedi. Yaşanan felaketlerin de etkisiyle ekonomik anlamda zor bir yılı geride bıraktık” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geride bıraktığımız 2023 yılını değerlendiren bir video mesaj paylaştı.
“2023 yılı esnafın beklediği gibi geçmedi”
Palandöken, mesajında esnaf ve sanatkarların zor bir yılı geride bıraktığını söyledi. 2024’te esnaf için yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirten Palandöken, şunlar kaydetti:
“2023 yılında ülkemiz adeta doğal afetlerle sınandı. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, sel ve su baskınları gibi doğal afetler maalesef maddi ve manevi büyük kayıplara yol açtı. Dolayısıyla 2023 yılı esnaf ve sanatkarlarımızın beklentileri doğrultusunda gerçekleşmedi. Yaşanan felaketlerin de etkisiyle ekonomik anlamda zor bir yılı geride bıraktık. Esnafımızın en büyük sorunu olan haksız rekabet bir türlü önlenemedi. Perakende Yasası’ndaki değişiklik çalışmaları yeni yılda neticelendirilmeli. Perakende Yasası yalnızca esnafı değil vatandaşı da fahiş fiyatlardan koruma yasasıdır. Bu da aynı zamanda enflasyona mücadele ve ekonomimizin korunması demektir.”
Ülke genelinde 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın 2024’ten beklentilerini anlatan Palandöken, Perakende Yasası’nın esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yeni yılda esnafın prim gün sayısının da mutlaka düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, şöyle konuştu:
“Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarların 9 bin olan prim günü sayısının 7 bin 200 güne düşürülerek eşitleme müjdesi binlerce esnaf ve sanatkarımızı sevindirmişti fakat henüz hayata geçirilmedi. Sosyal Güvenlikteki norm birliği yani prim günü eşitleme müjdesi yeni yılda hayata geçirilmeli. Bununla birlikte vergi dairesine kayıt olmuş fakat Bağ-Kur’a kayıt olmamış esnafımız da emekli olabilmek için müjdeli haber bekliyor. Aynı zamanda staj mağdurlarının staj döneminin emekliliğe sayılması çok sayıda kişinin yüzünü güldürerek mesleki eğitimin prestijini artırır ve esnafın önemli sorunlarından ara eleman açığı kapanabilir. Öte yandan sigorta primlerini düzenli ödeyen esnafa verilen devlet desteğinin oranı yeni yılda artırılmalı. Bağ-kur emekli aylıklarına düzenleme yapılarak emekli esnafımız rahatlatılmalı.”
Yüksek enflasyonla birlikte esnafın girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Palandöken, şu ifadelere yer verdi:
“Yeni yılda asgari ücrete yapılacak düzenleme en başta esnafın işçi maliyetine yansıyacak. Öte yandan artan kiralar, elektrik, su, doğal gaz faturaları, vergiler ve akaryakıt fiyatları ile birlikte esnafımızın girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Yeni yılda kamu ve özel bankalar artık elini taşın altına koyarak esnafımıza düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalı. Böylece esnafımız rahatlar ve piyasaya canlılık gelir. Bununla birlikte POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle maliyetler esnafın kazancını aşmaya başladı. POS komisyon oranlarına mutlaka tavan fiyat uygulaması getirilmeli.”
Haber Kaynak : İHA

Başkan Özarslan sel mağdurlarını yalnız bırakmadı

KÂĞITHANE’DE KIZ ÇOCUKLARI FUTBOLLA BULUŞUYOR

YARIM ASIRLIK İHMAL BİTİYOR

AKOM UYARDI: TEHLİKELİ SICAKLARA DİKKAT

REŞAT NURİ SAHNESİ’NDE 1. ETAP TAMAMLANDI

BEYKOZ’DA HASAT BAYRAMI YAPILDI

MAKUT Gönüllüleri Enkazda Arama Kurtarmaya Hazır

Keçiören Lavanta ve Gül Bahçesi ziyaretçileri mest ediyor

KREŞLİ ÖĞRENCİLER İLK BİSİKLET DERSİNİ KARTAL BELEDİYESİ EĞİTİM PARKURU’NDA ALDI

Zabıta ekiplerinden marketlere sıkı denetim

Mamak’ın Sahnesi Kendi Emekçilerine Emanet

LGS Tercih döneminde öğrencilerin yanındayız

Yeşilpınar’da kapsamlı temizlik seferberliği

BAŞKAN ÖZTEKİN YAZ SPOR OKULU ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

CENDERE YEŞİL VADİ OTOPARKI AÇILDI

BAŞKENT'TE “MAHALLEDE TİYATRO VAR!”

2025-2026 Pendik Geneli Asfalt Yenileme ve Onarılması İşi

KÂĞITHANE’DE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI

EVLİLİK OKULU REHBERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇÖLYAK HASTALARINA ÖZEL GLÜTENSİZ KAFE

ÇEVRE DOSTU “MACUN HAVZASI PROJESİ” İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

İETT KAPTANINDAN ÖRNEK DAVRANIŞ

BAĞIŞLANAN KURBAN KONSERVELERİ YOLA ÇIKTI

TRAM34 YERLİ RAYLI SİSTEM ÜRETİMİ SÜRÜYOR

Keçiören Belediyesi Konservatuvarı ile hayallerine kavuştular

Mamak’ta Lavanta Zamanı

Keçiören Belediyesi’nden LGS öğrencilerine ücretsiz tercih desteği

Mamak’ta Toplu Sünnet Şöleni

Kurna Mahallesi 11475 Ada 1 Parselde Hayvan Barınağı Yapım İşi

Velibaba'da Yeni İmar Müjdesi

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “(İsias Oteli davası) Yargımız titizlikle ele alacaktır, hukuki süreci yakından takip edeceğiz"

Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nı ziyaret etti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: "(Yerel seçimlerde ittifak) AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kamuda torpil iddialarına yanıt: “İddiaları reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakat”

CHP lideri Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce ile bir araya geldi

MSB: “Son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiştir"

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bazrpash’ı ağırladı

Büyük Türkiye Partisi, Ocak Partisi’ne katıldı

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı sona erdi: Yeni İHA ve SİHA’lar envantere eklenecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’ndan İYİ Parti lideri Akşener’e ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2